1. Changes to Server go to this thread http://overzealousgamers.com/threads/etpub-changelog.6665/
  2. server back up

lag - solved

Discussion in 'Wolfenstein: ET' started by gemanix, Nov 8, 2009.

  1. gemanix

    gemanix Well-Known Member

    i get really bad performance in game, but pretty good pings. my pings sit about 45-50ms when idle, but up to 180ms when shooting and fragging.
    i always figured it was just my connection to the internet, but today something made me recheck my assumptions.

    i did a test: my computer pinged upward of 150ms in firefights, while my other computer (from just a cmd prompt) was pinging normally. had to be my computer!
    i note that ET consumes 90-100% cpu at all times. i wondered if there was enough cpu left for windows networking (i only have 1 core / 1 cpu)

    went into task manager, right-click et.exe, set priority to below normal... the results speak for themselves...
    left = before. right = after
    [attachment=0:2kfefc4i]lagometer.gif[/attachment:2kfefc4i]
    the left picture is typically a lot worse with more yellow.

    bit of a pain setting priority every time. i may yet work out a "start /belownormal" batch file...
    hopefully this helps someone else with lag.

    cheers -g
     

    Attached Files:

  2. Lucky

    Lucky TF2 Leader

    Hey i was going to try that. BUT i couldent find my ET.exc is there any other ways to find it and fix it
     
  3. G-Train

    G-Train Well-Known Member

    Nice tip Gem, I already go in there to set affinity so the extra step will not be a major issue.

    Ill let you know how i go.
     
  4. gemanix

    gemanix Well-Known Member

    if you have multiple cpus, then this 'fix' will have no effect. it's only when your cpu is completely consumed, it has no time to do normal networking.
     
  5. SiiK.AiM+

    SiiK.AiM+ Well-Known Member

    Mine was already set to normal. =\ I still lag.
     
  6. gemanix

    gemanix Well-Known Member

    BELOW normal. not normal normal
     
  7. Hicksy

    Hicksy Well-Known Member

    so would you set affinity to 0

    and priority to below normal
     
  8. gemanix

    gemanix Well-Known Member

    if you have multiple cpus, then there is no point to prioritising et.exe
     
  9. Hicksy

    Hicksy Well-Known Member

    single cpu but more than 1 core
     
  10. SiiK.AiM+

    SiiK.AiM+ Well-Known Member

    Ahh okay lets see if this works.
     
  11. Sunncaeks

    Sunncaeks Well-Known Member

    When I did it, it seemed to be worse. O___o
     
  12. SiiK.AiM+

    SiiK.AiM+ Well-Known Member

    w00t I have less lagg now, and its alot smoother. Thanks gemanix
     
  13. Lucky

    Lucky TF2 Leader

    OK lol no one answerd my qestion. I tryed that but it didint come up with ET.exc is there anyother way please some one answer me
     
  14. CHRONIC

    CHRONIC Well-Known Member

    Worked for me aswell
     
  15. Joke :D

    Joke :D Well-Known Member

    a) do you have ET open? because if its not open its not running
    b) did you do ctrl+alt+del -> processes ?

    if not do both

    :D
     
  16. The Admiral

    The Admiral Well-Known Member

    There shouldn't be a c on the end either. just ET.exe
     
  17. SiiK.AiM+

    SiiK.AiM+ Well-Known Member

    I think he is confused .exe with/exec
     
  18. Messenjah

    Messenjah Well-Known Member

    ET cant take advantage of multiple cpus can it? I was under the impression it just used one (even if you have dual or quad)

    I used to have to do that fix with my old pc . I had to set pnkbsterB.exe to below normal too =[
     
  19. gemanix

    gemanix Well-Known Member

    nah it cant. i think it's pretty picky about using just the one too, which is why you've got to set affinity to one cpu.
    my point was, if you have two cores/cpus, then one will handle et, while the other does networking.
     
  20. Lucky

    Lucky TF2 Leader

    Wo0T it worked i know how to do it. thanks
     

Share This Page